Daugård bliver frontløber for lokal fællesvarme

Alt tyder på, at det kommer til at lykkes med kollektiv, billig og bæredygtig varme i Daugård. Blandt andet på grund af en bevilling på cirka 2 millioner kroner.

7. maj 2020Forfatter: Pia Smith Baun

Det er ganske få områder på størrelse med Daugård, der går sammen om en lokal fælles energiforsyning. Men nu tyder alt på, at det kommer til at lykkes med kollektiv, billig og bæredygtig varme i området. Blandt andet på grund af en bevilling på cirka 2 millioner kroner.

En kollektiv varmeløsning som fjernvarme er ganske normalt i storbyer og købstæder. Måske også i byer på 10.000 indbyggere såsom Hedensted. Men i lokalområder på størrelse med Daugård, har det været normalt at have individuelle løsninger på varmen. Det skyldes blandt andet, at en fælles og grøn løsning kan være vanskelig at få ned i et prisleje, der kan betale sig. Men det ser ikke ud til at være tilfældet for Daugård Fællesvarme. 

– Som det ser ud lige nu, ser vi meget positivt på at skabe en grøn omstilling i byen med en kollektiv varmeløsning, der også kan betale sig. Vi er glade og taknemmelige for den store opbakning, der har været, og vi glæder os til at udvikle de gode løsninger, siger Henrik Narud, der er en af de lokale drifter hos Daugård Fællesvarme. 

Han ser samtidig projektet som en mulighed for at få Daugård på Danmarkskortet som frontløber for en fælles varmeløsning i mindre områder. 

En økonomisk indsprøjtning

Som frontløber har projektet også vakt interesse hos investorer. I et samarbejde med Århus Universitet og to lokale virksomheder har Daugård Fællesvarme fået en bevilling på cirka 2 millioner kroner til udvikling af mindre decentrale fjernvarmeløsninger, som passer til de forskellige små lokalsamfund. I dette tilfælde Daugård by, Ørum, Stationsbyen og Daugård Strand.

Bag projektstøtten står Clean, som har fokus på at fremme innovation inden for grøn energiteknologi.

– Vi er meget taknemmelige for den hjælp vi har fået fra Clean. Vi får både penge og viden, som er yderst brugbart for at få et nyt projekt som det her op at køre, fortæller Henrik Narud.