Daugård bliver frontløber for lokal fællesvarme

Alt tyder på, at det kommer til at lykkes med kollektiv, billig og bæredygtig varme i Daugård. Blandt andet på grund af en bevilling på cirka 2 millioner kroner.

7. maj 2020Forfatter: Pia Smith Baun

Det er ganske få områder på størrelse med Daugård, der går sammen om en lokal fælles energiforsyning. Men nu tyder alt på, at det kommer til at lykkes med kollektiv, billig og bæredygtig varme i området. Blandt andet på grund af en bevilling på cirka 2 millioner kroner.

En kollektiv varmeløsning som fjernvarme er ganske normalt i storbyer og købstæder. Måske også i byer på 10.000 indbyggere såsom Hedensted. Men i lokalområder på størrelse med Daugård, har det været normalt at have individuelle løsninger på varmen. Det skyldes blandt andet, at en fælles og grøn løsning kan være vanskelig at få ned i et prisleje, der kan betale sig. Men det ser ikke ud til at være tilfældet for Daugård Fællesvarme. 

– Som det ser ud lige nu, ser vi meget positivt på at skabe en grøn omstilling i byen med en kollektiv varmeløsning, der også kan betale sig. Vi er glade og taknemmelige for den store opbakning, der har været, og vi glæder os til at udvikle de gode løsninger, siger Henrik Narud, der er en af de lokale drifter hos Daugård Fællesvarme. 

Han ser samtidig projektet som en mulighed for at få Daugård på Danmarkskortet som frontløber for en fælles varmeløsning i mindre områder. 

En økonomisk indsprøjtning

Som frontløber har projektet også vakt interesse hos investorer. I et samarbejde med Århus Universitet og to lokale virksomheder har Daugård Fællesvarme fået en bevilling på cirka 2 millioner kroner til udvikling af mindre decentrale fjernvarmeløsninger, som passer til de forskellige små lokalsamfund. I dette tilfælde Daugård by, Ørum, Stationsbyen og Daugård Strand.

Bag projektstøtten står Clean, som har fokus på at fremme innovation inden for grøn energiteknologi.

– Vi er meget taknemmelige for den hjælp vi har fået fra Clean. Vi får både penge og viden, som er yderst brugbart for at få et nyt projekt som det her op at køre, fortæller Henrik Narud.  

Ingen fjernvarmerør under ny cykelsti

Projektet i Daugård har været omkring forskellige løsningsmuligheder. Blandt andet at lægge rør fra Hedensted Fjernvarme til Daugård By i forbindelse med den nye cykelsti, der skal laves. Hedensted Fjernvarme har dog netop besluttet, at de foreløbig ikke ønsker at lægge en fjernvarmeledning til Daugård. 

– Selv om der er stor interesse for grøn og billig varmeforsyning i Daugård by, så har vi ikke nået de 60 procent, som Hedensted Fjernvarme har stillet som krav for at etablere et fjernvarmerør til Daugård, siger Henrik Narud og tilføjer:

– Til gengæld er der undervejs opstået nogle meget lovende muligheder for, at vi selv etablerer en lokal varmeforsyning i Daugård by. De foreløbige økonomiberegninger viser, at der er en særdeles god økonomi i en lokal løsning. 

Den lokale løsning vil efter nuværende planer bestå af en stor lokal varmepumpe, hvilket betyder, at det samtidig er et stort skridt mod en CO2-fri energiforsyning. Men det er ikke den eneste fordel.

– En lokal varmepumpe betyder også, at det bliver vores eget lokale fællesskab, der står for beslutningerne. På den måde kan vi etablere tingene trinvis så de veje i byen, hvor der er stor tilslutning, kan komme i gang hurtigt, og de veje med mindst interesse kan vente til ønsket eventuelt senere måtte opstå. Vi lytter til hinanden og forsøger at skabe den rigtige løsning for fællesskabet.