Kompetente muskler til Daugård Fællesvarme

Daugård Fællesvarme deltager i et projekt om udvikling af grøn energi i Region Midtjylland. Det hæver det lille lokalprojekt op på europæisk plan.

6. juli 2020Forfatter: Kristine Buske

Daugård Fællesvarme deltager i et projekt om udvikling af grøn energi i Region Midtjylland. Det giver flere kompetencer og hestekræfter til at finde de rette grønne løsninger til beboerne i Daugård og hæver det lille lokalprojekt op på europæisk plan.

Hvordan skaber vi grøn omstilling ude i de små lokalområder? Det spørgsmål rejser et projekt, som Daugård Fællesvarme deltager i sammen med en række aktører – heriblandt Aarhus Universitet. Projektet er en del det større projekt: Fremme af Innovation inden for Energiteknologi i Region Midtjylland (FIE).

Som en del af projektet har den nationale klyngeorganisation CLEAN bevilliget penge til at fremme udviklingen af grøn varme i Daugård.

– Det har stor værdi for os at deltage i projektet. Hvis vi skal udvikle grøn omstilling i lokalsamfundet i Daugård, har vi brug for finansiering og hestekræfter, siger Henrik Narud, der er formand for Daugård Fællesvarme.


Netværk af dygtige kompetencer

Men pengene er ikke den vigtigste årsag til, at Daugård Fællesvarme er med i FIE-projektet. Hovedformålet med Daugård Fællesvarme er at nå frem til de rigtige grønne energiløsninger for den enkelte borger og for fællesskabet. Og med FIE-projektet får andelsfællesskabet de rette muskler til at opnå dette.

– Med FIE projektet bliver vi i stand til at gøre det mere systematisk, når vi skal afsøge de teknologiske muligheder. Vi får adgang til netværk og dygtige kompetencer, der kan udarbejde en seriøs analyse sammen med os. Vi får altså vendt alle stenene, fortæller Henrik Narud.

Bedre løsninger i fællesskab

Netop at få vendt alle stenene er vigtigt, hvis de bedste løsninger skal findes, så alle beboere i Daugård kan få grøn og billig varme i radiatoren og varmvandshanen. For i sidste ende handler det om at søge den rette viden og knowhow, så borgerne ikke selv skal ud og lede på markedet.

– Hvis vi ikke finder løsninger i fællesskab, skal borgerne selv ud og finde deres egen individuelle leverandør og selv sætte sig ind i markedet for at købe en varmepumpe, et solcelleanlæg eller noget helt tredje. Men hvis 500 borgere køber 500 varmepumper, som de selv skal sætte sig ind i, bliver det alt for omfattende for den enkelte og en dyrere løsning – og det bliver aldrig en god løsning i det samlede perspektiv. For os handler det om at finde de gode løsninger sammen – lige meget, om det er et helt område, der går sammen om en energiløsning, eller to naboer, der deler en varmepumpe, forklarer Henrik Narud.

Styrker byens identitet

Daugård Fællesvarme er frontløbere, når det kommer til, at et lokalområde af Daugårds størrelse går sammen om en lokal fælles energiforsyning. Med FIE-projektet og Aarhus Universitet som samarbejdspartnere bliver Daugård Fællesvarme løftet op på nationalt og ikke mindst europæisk plan. FIE-projektet er nemlig finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

– Selvfølgelig handler det for os om, at vi i Daugård vil finde den rette varmeløsning for beboerne i lokalområdet. Men vi ser også os selv som et pilotprojekt, der med de erfaringer, vi kommer til at få, kan bidrage til udviklingen af grøn energiteknologi i andre lokalsamfund i Europa, siger Henrik Narud og fortæller, at også borgerne i Daugård er glade for at bidrage til et europæisk projekt.

– Det giver en selvforstærkende virkning. Vi bliver bekræftet i, at vi er gode til at løse tingene i fællesskab, og at det nytter noget. Det giver stolthed og styrker identiteten i vores lille lokalsamfund.

__________________________

Hvem er med i projektet?

  • CLEAN: Danmarks klyngeorganisation inden for energi og miljø
  • & Green Projekt ApS: Energirådgiver, der udvikler og gennemfører nærvarme projekter fra idéudvikling til færdig gennemførelse
  • Daugård Fællesvarme: Lokalt andelsfællesskab, der arbejder for grøn varme i lokalområdet Daugård
  • Aarhus Universitet
  • Geodrilling: Eksperter i lodret jordvarme
  • Mediegruppen: Kommunikationsbureau, der blandt andet arbejder med at styrke fortællingen om fjernvarme.